istoric

 Istoric Rotary International                                                                                                                                
Rotary este o organizatie a oamenilor de afaceri si reprezentantii diferitelor profesii din intrega lume care considera importanta asigurarea de servicii umanitare, care incurajeaza inalte standarde etice in toate domeniile de activitate si ajuta la mentinerea pacii, precum si la stabilirea de relatii de buna intelegere intre popoare. Rotary intruneste aproape 1.2 milioane de membri de ambele sexe, in 28.000 de cluburi din 154 de tari, in 35 de zone geografice. Rotary uneste oamenii indiferent de rasa, credinta si convingeri politice, intr-o atmosfera de cooperare. Rotary a luat fiinta pe 23 februarie 1905, odata cu formarea clubului Rotary din Chicago, Illinois, S.U.A.. in calitatea sa de prima organizatie de ajutorare din lume, Rotary a fost fondat de catre avocatul Paul P. Harris.

Rotary International reprezinta asociatia tuturor cluburilor Rotary din lume, avand drept principal motto: "Ajutor mai presus de sine". Cele trei obiective ale lui Rotary International sunt incurajarea, extinderea si supravegherea activitatii Rotary in intreaga lume, precum si coordonarea si conducerea in general a activitatilor internationale. Cluburile Rotary sunt grupate pe zone geografice - numite districte Rotary, avand in frunte un guvernator care, pe o  perioada de un an, devine functionar al lui Rotary Interantional, in acelasi timp reprezentand Consiliul Central al organizatiei. in prezent exista mai mult de 515 districte Rotary in intreaga lume, grupate in sase regiuni, una dintre ele fiind CEEMA (cuprinzind Europa Continentala, zona mediteraneana rasariteana, precum si Africa). in zonele unde nu exista districte, Rotary este organizat sub forma de zone speciale de extindere.

Consiliul Central, care se intruneste de regula de patru ori pe an, este organismul de elaborare a politicii lui Rotary International. Printre membri acestuia se numara presedintele in functiune, precum si presedintele ales al lui Rotary International, cat si alti 16 directori din intreaga lume. Presedintele este ales pe o perioada de cate doi ani. Toti conducatorii Rotary, atat la nivel international, cat si la cel local, sunt voluntari nesalarizati.

Secretariatul Rotary International sprijina cluburile Rotary pentru indeplinirea unor proiecte si activitati de ajutoare, fiind alcatuit din diferite birouri. Cartierul general al organizatiei Rotary se afla in Evanston, Illinois, S.U.A., o suburbie a orasului Chicago. Serviciul regional al lui Rotary International, pentru Europa si Africa, se afla la Zurich, Elvetia. Exista inca 7 filiale ale serviciului regional: in Argentina, Australia, Brazilia, India, Japonia, Coreea si Filipine.

 Istoria Organizatiei Rotary in Romania                                                                                                               

In Romania, Rotary International a venit prima oara in 1929. Atunci au fost create cluburi la Bucuresti si Timisoara ce au desfasurat o activitate in principal axata pe ingrijirea sanatatii copiilor si de integrare in societate a tinerilor cu handicap sau bolnavi.

In 1936 a fost infiintat Districtul 84 - Romania, toate cluburile romanesti infiintate pe parcurs functionand pana in anul 1940, cand au fost desfiintate de regimul totalitar din acea vreme. In perioada de pana la izbucnirea celui de al II-lea Razboi Mondial, activitatile membrilor clubului au facut ca Rotary sa prospere pe meleagurile Romaniei. In 1990 se reia traditia intrerupta, reinfiintandu-se pentru Romania si Republica Moldova, Districtul 2241.

Stabilirea organizatiei Rotary in Romania in anii 90 a fost, initial, datorata Districtului Francez 1660 ( regiunea de est a Parisului). Oricum, incepand cu 1 iulie 1997 responsabilitatea Organizatiei Rotary in Romania a fost atribuita unui Administrator Prezidential al zonei extinse a organizatiei sub conducerea unui director elvetian Jur Tchopp

Rotary a reprezentat din toate punctele de vedere "un lucru nou" pentru Romania. Aceasta tara avusese relatii culturale si educationale de lunga durata cu Franta si, intr-adevar, un numar impresionant de oameni eruditi din Romania au studiat in Franta intre 1929 si 1939, populatia Romaniei se ridica la cifra de 20 de milioane, dintre care 17 milioane erau romani, restul fiind reprezentati in egala masura de unguri, rusi si alte nationalitati. Agricultura reprezenta ocupatia principala a tarii, aici se produce un vin de o excelenta calitate si o mare cantitate de ulei de pe piata provenea din Romania. Din punct de vedere economic Romania se situa foarte bine, si de aceea nu trebuie sa ne surprinda faptul ca, in momentul in care Rotary s-a stabilit la Bucuresti, participarea la aceasta organizatie a fost mai degraba o afacere de elita. Clubul Rotary din Bucuresti numara printre membrii sai oameni cu reputatie deosebita iar printre presedintii de dinaintea razboiului s-au numarat un Ministru al Agriculturii, 2 Ministrii ai Comertului si Industriei si Ministrul Finantelor. 
 
Rotary este o organizatie a oamenilor de afaceri si a reprezentantilor diferitelor profesii, care asigura servicii umanitare, promoveaza standarde etice înalte în toate domeniile de activitate si stabileste relatii de buna întelegere.

Cu zeci de ani în urma, pe plan international s-au înfiintat primele cluburi cu scopul declarat de a servi comunitatea, cu alte cuvinte, de a fi la dispozitia semenilor. Unul dintre cele mai importante din lume este Rotary International, ale carui baze au fost puse la 23 februarie 1905, în Evanston-Chicago, Illinois (Statele Unite ale Americii).

Principiul rotatiei
Asadar, în urma cu 100 de ani, avocatul Paul Harris a invitat câtiva prieteni în ideea de a constitui un grup care sa se bazeze pe o totala deschidere si sinceritate a membrilor sai, impunând înca de la început o regula a nonprivilegiatului: nimeni nu este favorizat în nici un fel, nici macar prin simplul fapt de a gazdui de doua ori la rând întrunirile grupului-principiul rotatiei. Astfel a luat nastere Rotary Group.

Organizarea a fost deosebit de simpla, motiv pentru care se mentine si în prezent: grupul de prieteni a fost largit, devenind club, membrii fiind alesi pe criteriul profesionalismului, al calitatii morale în viata sociala, de familie si afaceri.

Clubul este condus de un presedinte care îsi pastreaza pozitia timp de un an, fara posibilitatea de realegere. Ulterior, datorita cresterii numarului de cluburi, apare necesitatea organizarii pe criterii de proximitate geografica, în districte, a caror activitate este coordonata de un guvernator.

În 1910, Paul Harris devine primul presedinte al Rotary International, de atunci criteriul ?un presedinte, un an? aplicându-se si la nivelul rotarian cel mai înalt. Tot atunci au fost adoptate cele doua principii fundamentale care sunt chintesenta Rotary International: ?A servi mai presus de sine însusi? si ?Profita mai mult acela care serveste cel mai mult?

Asociatie de egali, fiecare recunoscut profesional în domeniul sau de activitate, persoane de caracter si care se bucura de o buna reputatie, lucrând ca buni profesionisti, lideri ai comunitatilor locale, Rotary promoveaza idealul de a servi binele public în profesie si în societate, dând dovada de integritate. Cultivarea relatiilor personale între reprezentantii diferitelor profesiuni, meserii si bresle din comunitatea locala înseamna recunoasterea valorii oricarei activitati utile.

Rotarienii au obligatia de a participa regulat la întrunirile saptamânale ale clubului, prilej de a afla ce se întâmpla în celelalte profesiuni si bresle, de a participa prin mijloace financiare si prin organizare la proiectele clubului, de a propune noi membri calificati si de a activa în cadrul comisiilor în cele patru directii de actiune: interna, profesionala, de interes public si internationala.
În întreaga lume exista aproximativ 30 000 de Cluburi Rotary, care au peste 1,2 milioane de membri.

Criteriul celor patru întrebari
Înca de la începutul acestei organizatii, membrii Rotary au fost preocupati de promovarea standardelor etice în viata profesionala. Una dintre cele mai raspândite si citate declaratii de etica în afaceri este ?Criteriul celor patru întrebari? sau Testul celor patru obiective, care a fost formulat în 1932 de catre un membru al organizatiei Rotary -Herbet Taylor, în momentul în care i s-a ceut sa preia conducerea unei companii aflate în pragul falimentului. Acest al XXIV-lea cod scris de etica pentru angajati a devenit ghidul departamentului de vânzare, de productie, de publicitate si al relatiilor cu clientii, iar supravietuirea respectivei companii s-a datorat acestei simple filosofii. Adoptat de Rotary în 1943, ?Criteriul celor patru întrebari? a fost tradus în mai mult de o suta de limbi si publicat în mii de moduri. Acesta raspunde la urmatoarele interogatii: Actionez conform Adevarului?/ Sunt loial ambelor parti?/ Stimulez bunavointa si creez relatii mai bune de prietenie?/ Tin cont de interesul tuturor?

Activitatea interbelica
În primavara anului 1929, la Bucuresti ia fiinta primul Club Rotary din România, din initiativa lui Christian Penescu-Kertsch, care a devenit si cel dintâi presedinte. Acesta este urmat imediat de cluburi Rotary în doua mari orase ale tarii - Cluj si Timisoara.

Scopurile si idealurile rotariene sunt întelese si acceptate de elita intelectuala a tarii, din toate domeniile de activitate-stiinta, arta, afaceri, rezultatul fiind înfiintarea a înca sase cluburi la: Arad, Brasov, Câmpina, Cernauti, Iasi si Ploiesti. Cu noua cluburi, în anul 1936 se creeaza Districtul românesc, care primeste numarul 84. Efectul activitatii si actiunilor rotariene începe sa se vada pe întreg teritoriul tarii. Dar, în plin avânt, miscarea rotariana este interzisa de regimurile autoritare în toata zona central-est-europeana.

Formarea noului District 2241
În anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, se reînfiinteaza Clubul Rotary Bucuresti. Ca si prima data, el va fi urmat imediat de cluburile din Cluj si Timisoara, pentru ca în luna iunie 1996 sa existe în România 13 cluburi care faceau parte din Districtul 1160 din Paris.

La 1 iulie 1996, România depaseste o a doua bariera, fiind definita de Rotary International drept ?zona de expansiune rotariana?, împreuna cu Republica Moldova. Tot Comitetul international îl desemneaza pe rotarianul elvetian Jorg Tschopp drept ?administrator prezidential pentru expansiune?. Rezultatul este impresionant - în mai putin de trei ani, numarul cluburilor ajunge la 30. Se înregistreaza si doua premiere absolute: primul Club Rotary la Chisinau si cel de-al doilea club de gen într-un oras românesc, în Capitala înfiintându-se si Clubul Rotary Bucuresti-Continental.

Actiunile rotariene au adus în România si Moldova aproape sase milioane de dolari în sase ani, drept pentru care reobtinerea statutului de district a devenit un imperativ. Acest eveniment s-a petrecut la 1 septembrie 1999, când comitetul Rotary International si presedintele Carlo Ravizza au decis ca în România si Republica Moldova cluburile Rotary vor face parte din propriul lor district, numarul 2241. Dupa Polonia (1998), Cehia si Slovacia (reunite într-un singur district în 1999), a fost rândul tarii noastre sa aiba propriul district, onoare de care nu s-a mai bucurat nici o alta tara din estul Europei.


Comments